Αρχική » ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ » Ανάποδο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εκκεντρική μόδα ή έθιμο;

Ανάποδο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εκκεντρική μόδα ή έθιμο;

xmas tree1

Τα Χριστούγεννα όπου να “ναι έρχονται και όλοι αρχίζουμε σιγά σιγά να στολίζουμε το σπίτι μας, με βασικό χαρακτηριστικό έθιμο τον στολισμό του δέντρου. Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν λείπει ποτέ από ένα σπίτι, έτσι ώστε να συμπληρωθεί η ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργείται τις μέρες αυτές. Τα τελευταία χρόνια μια νέα μόδα όμως έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο χώρο της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης. Εκκεντρική για κάποιους, μοντέρνα και πρωτότυπη για κάποιους άλλους, είναι τα ανάποδα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Είτε κρεμασμένα από την οροφή, είτε στηριζόμενα σε βάση ανάποδα, είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα και προκαλούν αίσθηση.

Αν λοιπόν σας αρέσουν τα ανάποδα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά σας λείπουν τα επιχειρήματα για να πείσετε τον περίγυρο σας ώστε να τα συμπαθήσουν και να μην σας θεωρήσουν εκκεντρικούς και παράλογους, πιο κάτω μπορείτε να βρείτε κάποιες ιδέες που ίσως σας βοηθήσουν να το επιτύχετε!

upside-down-corner-xmas-tree-11

Η ιστορία του ανάποδου δέντρου

Σκεφτήκατε ποτέ ότι ίσως το παραδοσιακό δέντρο δεν είναι αυτό που ξέρουμε μέχρι τώρα; Μήπως τα ανάποδα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν είναι κάτι που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια αλλά πολλούς αιώνες πριν;

Κι όμως, σύμφωνα με κάποιον θρύλο, τον 7ο αιώνα ο Άγιος Βονιφάτιος, μοναχός της δυτικής εκκλησίας, ταξίδεψε από την Αγγλία στην παγωμένη Γερμανία ώστε να διδάξει στους παγανιστές κατοίκους της περιοχής το λόγου του Θεού. Για να μπορέσουν να κατανοήσουν το σχήμα της Αγίας Τριάδας, τους έφερε ως παράδειγμα το σχήμα του έλατου. Οι παγανιστές υιοθέτησαν αυτές τις απόψεις και μέχρι τον 12ο αιώνα στόλιζαν τα σπίτια τους με έλατα που τα κρεμούσαν ανάποδα σαν σύμβολο χριστιανισμού. Αργότερα, και μέχρι σήμερα, παρόλο που ο στολισμός του έλατου παρέμεινε σαν έθιμο, κυριάρχησε η τάση που το ήθελε να στέκεται όρθιο με την κορφή του προς τον ουρανό δηλαδή προς τον Θεό.

xmas tree 2

Έχει και τα πλεονεκτήματα του το ανάποδο δέντρο

Τα πλεονεκτήματα του ανάποδου χριστουγεννιάτικου δέντρου πέρα από την πρωτοτυπία και την ιδιαιτερότητα του, είναι η εξοικονόμηση χώρου, αφού σας δίνεται η ευκαιρία να τοποθετήσετε περισσότερα πράγματα κάτω από αυτό και έτσι έχετε προς χρήση όλη την περιοχή του δαπέδου. Ακόμα, στην περίπτωση που το δέντρο είναι κρεμασμένο ανάποδα και όχι με βάση, τότε υπάρχει περισσότερη ασφάλεια και δεν θα είναι εύκολο να προσεγγιστεί από μικρά παιδιά στο σπίτι σας και επίσης δεν θα κινδυνεύουν τα στολίδια σας!

Πως μπορώ να στολίσω ένα ανάποδο δέντρο;

Αν λοιπόν αποφασίσετε να στολίσετε ένα ανάποδο δέντρο στο χώρο σας, σίγουρα οι πιο κάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στολίσετε το ανάποδο χριστουγεννιάτικο σας δέντρο. Μπορείτε να του δώσετε ένα απλό, κομψό, ακόμα και μοντέρνο στύλ, ανάλογα φυσικά με το στύλ που διατηρείτε στον χώρο σας, για να δένει ομοιόμορφα.

Προσοχή! Μην αφήνετε τη βαρύτητα να σας ξεγελάσει. Ακόμη και αν το δέντρο είναι ανάποδα, τα στολίδια σας θα πρέπει να είναι κρεμασμένα με την σωστή πλευρά προς τα πάνω. Μπορείτε να στολίσετε το ανάποδο δέντρο σας όπως κάνατε συνήθως με τα κανονικά δέντρα ή να ξεκινήσετε το στολισμό από την κορυφή του δέντρου και να συνεχίσετε προς τα πάνω, ενώ το δέντρο σας είναι κρεμασμένο ανάποδα. Θα βοηθούσε επίσης, να έχετε στο μυαλό το δέντρο σας ως πολυέλαιος, ενώ το στολίζετε.

Μπορείτε να στερεώσετε λαμπάκια, πολύχρωμα ή λευκά, με διάφανα καλώδια για να μην πέφτουν και να μην φαίνεται ότι είναι στερεωμένα κάπου. Προσθέστε πολύχρωμες ή μονόχρωμες μπάλες, συνδυασμένες ανάλογα. Φυσικά, καλό θα ήταν, οτιδήποτε προσθέτετε για τον στολισμό του δέντρου να δένει άψογα στα χρώματα που αποφασίσατε να δώσετε σ” αυτό. Δηλαδή, μπορείτε για παράδειγμα, να συνδυάσετε κόκκινο με χρυσό ή ασημένιο, ή απλά να δώσετε μια πολύχρωμη όψη με διάφορα χρώματα στο δέντρο. Φυσικά κάτι τέτοιο θέλει ιδιαίτερη προσοχή και όχι υπερβολές, για να δένει όμορφα στον χώρο σας και να μην χάνει την αίγλη και το όλο στύλ του.

Χρησιμοποιήστε χριστουγεννιάτικες κορδέλες και κάντε φιόγκους ή απλά σχηματίστε τόξα απλώνοντας τα περιμετρικά στο δέντρο σας, κρυστάλλινα στολίδια, και μπάλες από γυαλί. Μπορείτε να δώσετε λίγη μαγεία σκορπώντας λίγη χρυσόσκονη ανάμεσα στα κλαδιά του δέντρου. Ακόμα,θα ήταν πολύ ιδιαίτερο και όμορφο να στολίσετε το δέντρο σας με λουλούδια ή κλαδιά σε ορισμένα σημεία.

Σημαντικό είναι να δώσετε στο δέντρο σας την απαραίτητη όψη που χρειάζεται, έτσι ώστε να ταιριάζει αρμονικά με τον χώρο σας, πάντα χωρίς να υπερβάλλετε. Αν το επιτύχετε αυτό, τότε θα έχετε ένα κομψό και πρωτότυπο αποτέλεσμα και το δέντρο σας θα κλέψει τις εντυπώσεις!

Advertisements

Leave your fingerprint...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s